Licenties en competitieformule EuroMillions Basketball League 2019-2020

Licenties en competitieformule EuroMillions Basketball League 2019-2020

za, 13/04/2019 - 14:47
0 comments

De Licentiecommissie van de Pro Basketball League heeft uitspraak gedaan over de aanvraag tot het bekomen van een licentie voor deelname aan het seizoen 2019-2020 van de competitie in de hoogste nationale afdeling van het herenbasket.

Een A-licentie werd toegekend aan de clubs Basic-Fit Brussels, Filou Oostende, Belfius Mons-Hainaut, Crelan Okapi Aalstar, Hubo Limburg United, Kangoeroes Basket Mechelen, Proximus Spirou, Telenet Giants Antwerp.

Een B-licentie werd toegekend aan VOO Liège Basket en Stella Artois Leuven Bears.Houders van B-licenties kunnen het seizoen 2019-2020 niet deelnemen aan Europese competities.
De toekenning van de licenties houdt ook in dat de competitieformule voor het seizoen 19-20 definitief kan vastgelegd worden.

Het reguliere seizoen zal afgewerkt worden in 2 competitierondes.

De eerste ronde loopt van 14 september tot 23 november en wordt gespeeld in 2 poules, waarbij de ploegen ingedeeld worden op basis van het eindklassement van het reguliere seizoen 2018-2019.

Poule A herbergt clubs 1-3-5-7-9 van het huidige seizoen terwijl in poule B clubs 2-4-6-8-10 het tegen elkaar opnemen. Binnen een poule bekampt elke club elkaar één keer uit en thuis.

Na de break voor de nationale ploeg (25 november tot 3 december) begint de tweede competitieronde, die loopt van 7 december 2019 tot 8 mei 2020. In deze competitieronde nemen alle PBL-clubs het één keer tegen elkaar op uit en thuis.

Punten uit de eerste competitieronde worden behouden bij het begin van de tweede ronde.

De competitiekalender 2019-2020 zal gepubliceerd worden na het einde van het reguliere seizoen 2018-2019.Het format van de play offs wordt vastgelegd tijdens de Algemene Vergadering in september 2019.

Arthur Goethals, voorzitter: “We verheugen ons over het feit dat al onze clubs de licentie hebben behaald. De clubs hebben in de nieuwe formule de ruimte om hun matchen operationeel perfect in te plannen, ook voor de fans komt er vooral naar het einde van het reguliere seizoen voldoende ademruimte.

De reguliere competitie, de Europese clubcompetities en de internationale windows zijn goed op elkaar afgestemd. Het accent komt meer op de play offs te liggen als absolute hoogtepunt, waar in de huidige formule het zwaartepunt in de back-to-backs lag op het einde van het reguliere seizoen.

Kortom een duidelijk leesbare kalender met een goede mix van competitiebasketbal, Europees en interlandbasketbal met als kers op de taart een vernieuwd play off format dat in september definitief wordt vastgelegd.”