Skip to main content

GEEN BASKETBAL IN VLAANDEREN T.E.M. 31 MAART

Basketbal Vlaanderen besliste gisteren om alle basketbalwedstrijden en -events af te gelasten tot en met eind maart en dit voor alle niveau's en competities. De maatregel komt er op advies van experts en op aanraden van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De wedstrijden in de EuroMillions League werden eerder al afgelast tot 3 april.

 

“Als federatie willen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen,” verklaart Marc Verlinden, voorzitter van Basketbal Vlaanderen. “In overleg met AWBB en op aanraden van de overheid nemen we deze beslissing. Met wekelijks 1.200 wedstrijden op het programma brengen we elk weekend gemiddeld ongeveer 500.000 mensen in beweging. We hopen door deze algemene afgelasting onze basketbalcommunity mee te beschermen en verdere besmetting tegen te gaan.”

 

Naast de reguliere competitie op alle niveau’s (van Top Divisions t.e.m. de regionale competities) worden ook de geplande evenementen, zoals de finale van de Beker van België Dames en finales van de Beker van Vlaanderen uitgesteld naar een later moment. Ook kleinere events zoals coaches clinics en Peanuts-tornooien die door Basketbal Vlaanderen georganiseerd worden in deze periode, zijn afgelast.

 

“Wanneer de finales van de Beker van België en Vlaanderen zullen plaatsvinden, is nog niet gekend. In overleg met de verschillende organisatoren en betrokken partijen zullen we een nieuwe datum prikken. Ten laatste op 26 maart komt er een advies of de maatregel nog langer doorgezet wordt voor de reguliere competities,” voegt Marc Verlinden nog toe.

 

Ondertussen bekijken we opties om de competities op de verschillende niveaus te hernemen, desnoods in een aangepaste vorm of formule.  Wij zullen ons sowieso schikken naar de richtlijnen van de overheid en verder frequent overleg plegen met de collegae van AWBB om tot gepaste maatregelen te komen.

 

We drukken tegelijk ook onze dank en appreciatie uit voor alle mensen in de medische sector in deze woelige periode.

 

WAT MET DE WEDSTRIJDEN DIE NIET KUNNEN DOORGAAN?

De wedstrijden die nu afgelast worden, zullen clubs kosteloos opnieuw kunnen inplannen op een andere datum, met als uiterste speeldatum 10 mei 2020 voor seniors en 31 mei voor jeugd. Alle competitiewedstrijden moeten ten laatste op deze datum gespeeld worden. Gelieve momenteel echter nog even te wachten met het aanvragen van workflows, tot onze competitiemedewerkers alle nodige aanpassingen hebben kunnen doen. Een overzicht:

Senioren

Nationale reeksen: de betrokken clubs ontvangen een specifieke communicatie voor hun reeks.

Landelijke en provinciale reeksen: de competitie voor senioren wordt verlengd met als uiterste datum 10 mei.

De speeldagen worden als volgt verplaatst:

  • Speeldag van 14-15 maart wordt 25-26 april
  • Speeldag van 28-29 maart wordt 2-3 mei
  • Wedstrijden op 21-22 maart worden verplaatst naar 9-10 mei

In de provinciale reeksen met een afwijkende competitieformule kan er nog een afwijking op de uiterste datum toegestaan worden. De betrokken clubs worden hieromtrent ingelicht.

In geval van conflicten bij het opnieuw inplannen van deze wedstrijden krijgen de thuisspelende ploegen in deze weekends voorrang, al hopen we uiteraard op voldoende solidariteit en goodwill.

Teams die hun uitgestelde wedstrijden niet meer wensen te spelen kunnen hiervoor kosteloos forfait geven.

Jeugd

De uiterste datum om de jeugdwedstrijden te spelen is 31 mei. Alle wedstrijden worden zonder startuur geplaatst en kunnen opnieuw ingepland worden via workflows. Voor deze wedstrijden kan ook kosteloos forfait gegeven worden.

 

Het bestuur van Kangoeroes Basket Mechelen besliste ook om alle jeugd- en seniorstrainingen, behalve deze van de Nationale en Landelijke seniorsploegen, af te gelasten vanaf 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020.

Ook kregen we het bericht van de organisatie van de Central European Women League, dat het Final Four Weekend te Mechelen, NIET zal mogen doorgaan tijdens het weekend van 28 en 29 maart as.

 

Gezien we momenteel nog niet weten hoe het effect van het coronavirus zal evolueren, zullen deze beslissingen blijvend geëvalueerd, en mogelijk uitgebreid/verlengd worden.

 

We houden jullie zeker op de hoogte van verdere ontwikkelingen en in het geval we meer informatie hebben.

 

Alvast bedankt voor jullie begrip en blijf gezond!!!!!!